loom atelier is an independent creative studio established by a portuguese and an australian architect, who after 7 years of working together for major brands across the Europe and middle east region, began their own practice focusing on the development of immersive narratives within architectural interiors.

loom atelier is based in Amsterdam, The Netherlands.

loom atelier’s premiere private residential project, is a renovation of a 91sqm house in Heiloo, The Netherlands, for a couple of dutch design enthusiasts retreating from Amsterdam.
bringing with them a plethora of custom furniture pieces including a kitchen by Studio Lukas Cober, a dining setting by Valentin Loellmann and smaller accents by new talents like Sho Ota and Bram Vanderbeke, we curated the pieces to establish the most natural dialogue while taming the existing architectural volumes, creating a warm, textured and minimalistic environment the couple will soon proudly call home.
estimated completion march 2021.

a pitch for the redevelopment of storage and WC facilities at a community greenhouse and workshop space in amsterdam west.
looking beyond the singular structure, the triangulation and materialization of the proposed building maintains focus on the existing, beautiful greenhouse, while creating a secondary plaza at the back of the site , lending another zone in which to expand the vibrant activities of the site into a lush moment of greenery with in the urban area.

WhatsApp Image 2021-06-02 at 10.48.53

a collaboration between loom atelier and rotterdam based graphic designer Sumarty Schiffer.

the project was a re-examination of way-finding throughout the main circulation spaces at kunstinstituut melly + tent rotterdam, creating woven panels with Netherlands based manufacturer EE Exclusvies, lending the signage acoustic properties to manage noise throughout the main areas of the museum.

The colour schemes and concept were extended to establish a clear hierarchy in the spatial usages throughout the museum too, specifically calling out the gathering area with richer, warmer colours on walls and fixtures as well as a warmer light temperature, to draw attention to where visitors congregate, leave their coats and freshen up before proceeding through the rest of the museum.

Section

In the Netherlands, the elements are an inescapable factor of daily life.  Celebrated and revered, you are not living in Amsterdam until you arrive at work, soaked to the bone by a sudden shower that reminded you of your place in nature while you pedalled along the “grachten” on your “omafiets”.

Nature has provided tremendous solace over the past year, in a period of uncertainty on personal, professional, social and economic levels, throughout which the Dutch tradition of wandering in the breeze, “uitwaaien”, has resurfaced as one of the most prevalent lock-down activities.  It is credited with calming nerves, easing stress, and also provides a relatively safe way to share a moment of connection while we continue to grapple with the virus. The only inconvenience, until now, has been the need to flock to overcrowded parks or to travel by train, bus or car, in order to arrive at a destination for wandering.

This bridge proposal presents a newly appropriated urban structure accommodating “uitwaaien” by a body of water with exploratory landscapes incorporated along its meandering paths, creating a memorable experience whether clearing your head, zipping across the harbour for work, or enjoying a leisurely catch up.

seeking a disruptively soulful solution for standard branding within the filed of interior design,
we turned to hand crafted solutions, making linoleum block prints to print our logos and configuring office stamps to share our contact details. white stock paper of a heavy weight, cut into sharp rectangles juxtapose this expression, establishing an element of humour.

a design for a Starbucks reserve coffee bar located in a historic building opposite Prague City Hall, rich, wooden, walnut panels feature prominently in the store, defining the bar area as the focal point, while accents of copper help to establish a contemporary design language with industrial flourishes.
custom furniture pieces and art works created with local artisans lend soulfulness that entices customers to linger beyond the last sip.
this store was awarded the International Best Fit-Out Award 2018 by the Construction and Investment Journal CE and was featured in Elle Magazine.

a styling exercise for an expat couple relocating to Rotterdam after many years living in amsterdam. playing off bold features within the existing space; exposed ceiling beams, fab kitchen tiles and beautiful old bathroom tiles, we created enveloping environs within each room that established an overall narrative inline with the clients love of rich colour and engaging design, adding a few new accent pieces invigorating their existing collection of belongings.

Telma_DagVanArchitectuur

Amsterdam is one of the Europe’s greenest cities in and this collage re-examines the use of its  forgotten green areas.
 
Changing lifestyles, urban growth, and overcrowding of the existing city call for new approaches to existing green spaces, beyond the limited number of large public parks,  exploring how to transform these under-utilised spaces into places worth visiting and for the public to enjoy.

Green areas are the lifeblood of happy cities. They provide people with crucial recreational space, enriching cultural experiences, and places where families and friends can come together, enriching their daily lives. By activating the currently overlooked green pockets around the city with new activities and initiatives such as exciting and welcoming design features and activities that communicate a sense of belonging and prompt exploration, these areas can become elevate the role of green spaces within Amsterdam to a new eleven, making them accessible to everybody.

dag of architecture

the reworking of the inherited gardens of a family’s grandparents with the intention of creating a place where the family could continue to gather, creating many new memories to compliment those form earlier years. functionally, the site will operate as a shared, familial allotment, where fresh produce can be grown and shared. 

(construction to begin Jan. 2021)

a drafting exercise documenting the extension of an existing post-war house in Geelong, Victoria, Australia inclusive of a new pool area. Details were developed inline with the advice of local engineers, council regulations and the client’s design aspirations.
(currently under construction)

A box of curated items intended to communicate a bit more than a standard material palette by engaging the senses of sight, touch and scent and sound, the materials with their finishes and in the proportions presented establish a scalable scheme for adaptation to any visual or spatial project.

The box was also issued with a specific playlist to be listened to while browsing the contents of the box. You can listen here.

 

loom atelier’s submission to MADE’s talent lab. this chair was developed while in the first lockdown of 2020 and, feeling the need for kindness, we developed a chair that felt like the warm embrace of our favourite sweater, selecting a rainbow bouclé for the upholstery of the back and seat which are formed by 2 interlocking plywood plates that wrap around the lower back in a comforting embrace. the legs were to be stainless steel in the thinnest possible diameter, a wink toward the lightness of chairs created by some of our favourite japanese architects.

working with Specific Generic (F.K.A. Bozarth Fornell Architects) in Stockholm, we collaborated on the development of Roland Mouret’s first flagship store in New York.
small and engaging details like screws in contrasting metals, and sleek, red lacquered furniture elements sat well with the Roland Mouret brand vision.
the centerpiece of the store was a clothing rack system with irregularly shaped modules that could be unscrewed and rotated for different display options. moments from this concept went on to establish the core DNA for Mouret’s shop-in-shop concepts, as can be seen in Selfridges London.

Geometric lines and unexpected elements feature prominently in this new Starbucks store, located at the Hilltown Shopping Mall, Kucukyali, Istanbul,Turkey.

Inspired by the “sea faring traditions of coffee trade”, a visually arresting world map in conjunction with a celestial Siren, feature as prominent artworks and inspire of the shape language of the store.

Wooden elements strategically vary in form, concealing and revealing design features as customers navigate throughout, helping to establish a hierarchy.

The prominently located bar and the graphical wooden structure above it ground the heart of the store, visually connecting the primary artworks and emphasizing the theater of coffee.

Furniture selection, arrangement, lighting, and a sensitive material selection all work together to create a memorable and welcoming customer experience.

210109_Presentation.004.jpeg.001

the adaptation of an attic storage space into a home office and studio in amsterdam west. the focus was on cost effective solutions and establishing a language that was soulful, stimulating and had good ergonomics in order that occupants could comfortably work there year round, adapting it to their needs each day, whether they were working on computer, hosting clients or hand crafting elements for specific projects.

a full architectural project for 2 neighbouring house holds: one, a young family, the other, new grandparents seeing to downsize, on adjacent ocean front plots in Portugal. the focus of the design was in sourcing cost effective solutions for the architecture and interior with
(construction beginning mid 2021)

part of loom atelier spent a winter in the studio of junya ishigami sharing ideas for new concepts and hand crafting models at a variety of scales to examine the spatial relationships between architecture and the individual. this experience was formative on their understanding of the limitless potentials of space, and the power of purity in the expression of ideas.

in collaboration with Specific Generic (F.K.A. Bozarth Fornell Architects)
Kenzo Paris were seeking a bold rebranding in line with their new creative direction. The brief was to explore “digital” in line with new aesthetic movements that flourished around the visual cultures of Tumblr and Instagram, the users of whom were their target market groups.
Unexpected colour combinations, tromp l’oeil effects and a day bed with a shag bolster were tied together by slick crisp and minimal fixtures on which product was displayed.

in developing new concepts for retail and hospitality brands, we also continue to develop documentation to communicate brands’ visual identity with clarity and ease for both internal and external stake holders.
For most brands, these take on a few key forms:

0749A65E-7960-42B0-8A05-05864CA5C27E 25

– Brand Guidelines:

an overview of all brand assets and how they are to be used.

0749A65E-7960-42B0-8A05-05864CA5C27E 26

-Design guidelines:

how to practically implement design elements, particularly helpful for brands with multiple retail locations

0749A65E-7960-42B0-8A05-05864CA5C27E 27

-Furniture and Finishes Catalogues:

overview of each elements and their variables based on regionality or functional differences.

0749A65E-7960-42B0-8A05-05864CA5C27E 28

– Digital walk-through guidelines:

three dimensional, digital environs where the layer of brand information is linked directly to the visuals appearing in the walk-through. The experience can be hosted on screen or in VR goggles. An additional layer of interactivity is optional with the user exploring the three dimensional space on their own.

WeightLifter

For the flagship store of a sportswear brand in Spain, located at El Corte Engles in Barcelona, we worked with the brand to adapt their existing retail concept to a more European audience.
this involved exploring new and more richly textured wall finishes, incorporating local references, like a brand specific take on the hexagonal Gaudi tile, as well as linking the in-store experience to the brand’s digital experience.
To engage with local youth, a series of new graphics were developed to be applied as graffiti and more dynamic furniture and merchandise display elements created.
Additional architectural elements such as a ceiling structure over the entry merchandise display incorporated dimensional place making for a more nuanced in-store experience.

an essay for a journal curated in Australia, exploring the concepts of otherness that define the contemporary, shining a light of the forgotten, overlooked or undiscussed.
Our contribution explores the often dismissed notion of shininess, extending to reflectivity, specifically looking in the work of SANAA, a Japanese architectural firm who have developed their own specific brand of playful minimalism (and a frequent loom reference).

looking to further engagement with millennial and Gen-Z markets within the United states, loom atelier developed a new marketing campaign and  up-cycle-able packaging  proposal for the Barilla.
with a focus on extending product lifecycle beyond the contents of vessel, a more expressive package was developed in materials with a longer shelf life, which drew inspiration on the narrative of the brand’s land of origin, creating a product whose visual was instantly differentiated from its competitors The marketing campaign similarly contemplated gestures surrounding the reuse of the glass jar that would create moments of community connectivity in the midst of a global health pandemic.